SPORT

Zašto se baviti sportom?

Deca i mladi vole sport zbog njega samog, zbog igre i uzbuđenja koje im pruža, izazova nadmetanja, zadovoljstva učestvovanja, radosti pobede i tuge poraza. Tako sam I ja počela vrlo mlada da se bavim sportom.

Kroz sport sam naučila  da cenim i poštujem sebe i druge. Naučila sam da dam svoj maksimum I  da se ponašam  u skladu sa pravilima fer pleja i dobrog sportskog karaktera.

Za decu i mlade sport predstavlja izvanrednu socijalizaciju. Aktivnost  znatno ulepšava njihovo odrastanje i priprema ih za uloge i odgovornosti u odraslom dobu. Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom može biti veoma korisno: bolji školski uspeh, usvajanje moralnih vrednosti i navika zdravog življenja.

Sport je za decu i mlade šansa da uče. To  je prostor u kome se vežba za život. Učestvovanje u sportu, a posebno timskim sportovima mlade uči timskom radu, liderstvu, samodisciplini, odgovornosti, toleranciji, tj veštine savladavanja različitih problema, uči ih istrajnosti, poštovanju autoriteta, razvija radne navike, jača njihov karakter, samopoštovanje i samopouzdanje.

Podaci istraživanja nedvosmisleno potvrđuju da sportski aktivna deca imaju bolji školski uspeh. Evo nekih koristi koje deca i mladi mogu imati od svog bavljenja sportom .

 

 

Fizičke sposobnosti :

Poboljšava spremnost, snagu, fleksibilnost i koordinaciju. Poboljšava opšte zdravlje i pomaže kontroli telesne težine. Razvija širok opseg motoričkih sposobnosti.

 Socijalne dobrobiti:

Razvija veštine komunikacije i unapređuje međuljudske odnose. Razvija veštine rukovođenja i saradnje. Stvara trajna prijateljstva. Povećava spremnost za prihvatanje odgovornosti i obaveza. Uči organizacionim veštinama, nesebičnosti i spremnosti da se deli sa drugima .Razvija radne navike. Razvija sportsko ponašanje, fer plej i sportski karakter. Uči kako se nositi sa pobedama i porazima.  Omogućava formiranje i razvijanje odgovornosti za preuzimanje rizika.

 

Možda ti se svidi