SAVETI ZDRAVLJE

ULOGA DODATAKA ISHRANI KOD OSOBA SA DIJABETOM

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila šećernu bolest (dijabet u daljem tekstu) epidemijskom bolešću jer broj obolelih iz godine u godinu raste, i sve je veći broj obolelih u svetu pa i u Srbiji. SZO zaključuje da je razlog tome promena stila života tokom dve generacije. Činjenica da je u Srbiji broj registrovanih dijabetičara 800.000, treba da je signal da im treba posvetiti posebnu pažnju. Naročito kada
imamo integrativni pristup zdravlju i bolesti. Voditi računa o stilu života, i podizati svest o tome je najjednostavniji korak u prevenciji a

Calivita international ima veoma značajnu ulogu i mogućnosti u tome. Podsećanja radi, postoje dva osnovna tipa dijabeta, Tip 1 (insulinozavisni) i Tip 2 (od insulina nezavistan). Tip 1 počinje u mladosti pre 40 godine i ispoljava se sa tipičnim simptomima, dobro reaguje na insulinsku terapiju, ali metabolički su nestabilni i skloni su komplikacijama u vidu skoka ili pada šećera, ketoacidoza, oštećenja sitnih krvnih sudova (mikroangiopatija u mozgu, srcu, bubrezima) i oštećenje nerava (neuropatija). Tip 2 počinje posle 40 simptomi su netipični i traju godinama dok se ne otkriju. Osobe su uglavnom gojazne, dobro reaguju na tablete i metabolički su uravnoteženi. Skloni su oštećenju velikih krvnih sudova (makroangiopatija) i neuropatiji. Za oba tipa je karakteristično da su skloni malignim bolestima tri puta više nego zdravi ljudi, zbog slabosti imunog sistema. Suština dijabeta je to: da nema dovoljno ili uopšte nema insulina, da su insulinski receptori slabije osetljivi, da zbog povišenih vrednosti šećera postoji acidoza organizma i sve to deluje kao oksidativni stres koji može da se ublaži sa antioksidansima i mnogobrojnim dodacima ishrani.

Kako mogu dodaci ishrani pomoći kod dijabeta?

Pored pravilne ishrane u skladu sa krvnom grupom, pozitivnim mentalnim stavom, redovnom fizičkom aktivnošću, uz redovnu medikamentnu terapiju, dodaci ishrani mogu prevenirati komplikacije dijabeta, jer mogu delovati na više načina:
• Povećanje osetljivosti insulinskih
receptora
• Regulacija nivoa šećera u krvi
• Regulacija metabolizma holesterola i
triglicerida u krvi
• Antioksidativno dejstvo
• Antistresno dejstvo
• Pomoć enzimima
• Pomoć jetri u vidu aminokiselina
• Regulacija apetita
• Sprečavanje upijanja šećera u
gastrointestinalnom traktu
• Uništavanje parazita (bakterija, virusa,
gljivica)
• Sprečavanje komplikacija (angiopatija,
neuropatija, maligniteta)
Uz osnovnu suplementaciju CHROMIUM MAX 2×1 pre doručka i ručka aktivira insulin, povećava osetljivost insulinskih receptora, reguliše nivo šećera, smanjuje apetit, potpomaže sagorevanje masti i deluje kao antioksidans.

NOPALIN 3×3 pre jela, bogat je mineralima i vitaminima, aminokiselinama kao i rastvorljivim vlaknima koji utiču na metabolizam šećera u organizmu. Nerastvorljiva vlakna ovog dodatka bubre u crevima i sprečavaju upijanje šećera u krvotok i izazivaju osećaj sitosti. Čisti jetru od nagomilanih masnoća. Nopalin može
biti i samostalni dodatak ali može i uz osnovne suplemente.

Napomena: osobama B krvne grupe ne razvija pomenuta dejstva. RESVERATROL PLUS je jedan od najkompleksnijih dodataka (sadrži resveratrol, ekstrakt semena grožđa, koenzim Q10), time zadovoljava sve kriterijume koje dodatak ishrani treba da ima u dijabetesu, pomaže metabolizam šećera, povećava osetljivost insulinskih receptora, snižava nivo šećera, štiti nerve i naročito štiti od oštećenja krvnih sudova.

Resveratrol podstiče stvaranje azot monoksida (NO) na endotelu krvnih sudova koji prirodnim putem štiti endotel od ateroskleroze, širi krvne sudove. Pošto resveratlol deluje i protivupalno sprečava upalni proces na endotelu krvnog suda. Smanjuje slepljivanje trombocita i gustinu krvi. Štiti DNK od oštećenja time i sklonost malignom bujanju. Resveratrol sam reguliše proces apoptoze ćelija. Pošto je izuzetno bogat polifenolima ima snažno antioksidativno i antiejdžing delovanje. Na duge staze može pomoći zdravlje dijabetičara.

ORGANIC ACAI tečni dodatak takođe zauzima značajno mesto u prevenciji komplikacija dijabeta, tim pre što je bogat polifenolima (8 grupa i 14 podgrupa)
snažno deluje po svim tačkama koje smo nabrojali. Ono što bih posebno istakla je da Acai štiti krvne sudove oka na mrežnjači i regeneriše oštećenje ako već postoji. Takođe štiti i sočivo oka od oštećenja sa slobodnim radikalima. Količina koju preporučujemo je dva puta dnevno po 45 ml pre jela. Ako već postoje komplikacije 2x100ml. Kod postojeće loše cirkulacije ili gangrene primena Oxymaxa ili Low Deuterium Oxy Kristala je neophodna. Takođe u komplikacijama je i Organic Noni od velike pomoći, mada se može i u preventivne svrhe pre jela piti a 2×30 ml.

RHODIOLIN kao antistresni dodatak ima ulogu u prevenciji dijabeta i variranja šećera. Dovodi organizam u homeostazu, podstiče izlučivanje insulina, povećava osetljivost insulinskih receptora. Ima i antioksidativno dejstvo, povećava mentalnu i fizičku sposobnost.

Naš savet je da dijabetičar ne treba
da bude bez dodataka ishrani.
Prim mr sci dr Amalija Tarnocki

Proizvode možete kupiti i u Vašoj državi .

Registrujte se ovde : 

SRBIJA https://serbia.calivita.com/registration/3817893264

ALBANIA https://albania.calivita.com/registration/3817893264

 

 

 

Možda ti se svidi