ISKUSTVA

Stvari koje treba da znate o zdravlju

Hajde da malo pojasnimo šta je ustvari zdravlje, kako izgleda zdrava osoba, čime se hrani, kako živi, o čemu razmišlja, naš idealan model zdrave osobe ?

Teško je u današnje vreme definisati takvu osobu, ne zato što ne postoje okviri koji su od davnina poznati, nego zbog životnih navika i stilova koje ljudi prate, zbog “savremenog” načina života.

Na primer, osoba koja je zaposlena sa osmočasovnim radnim vremenom, ima pauzu od pola sata za doručak u pekari, popije dve kafe, neki sok i kolač, nasmejana je u razgovoru sa kolegama, obavlja na desetine telefonskih poziva, upravlja vozilom na posao i sa njega, kod kuće je čeka pun frižider hrane koja će zadovoljiti sve njene ukuse i potrebe, popodnevni odmor, kafa ili piće sa prijateljem, “dobar” film ili serija, pod uslovom da nije vikend opijanje i bludničenje do zore narednog dana…

Posmatrano sa strane, vidimo uspešnu osobu, bez problema, nasmejanu, vedru, pozitivnu, druželjubivu…

Međutim, u ovoj osobi nigde ne vidimo zdravlje, samo prividnu manipulaciju samoga sebe, pa i okoline.

To stanje “sreće” nije održivo, jer nigde nema elemenata zdravlja, to što je neki model automobila lep u salonu, i na papiru nudi bezbroj mgućnosti, nikako nije pravilo da će nas služiti kako očekujemo u konkretnim situacijama i da nije podložan kvarenju kada od njega očekujemo samo malu promenu režima u vožnji.

E pa takvu vožnju imamo svi, podložnu promenama, ma koliko bili zdravi, mi smo u konstantnom putovanju kroz vreme, godine, jednostavno starimo.

Da bi kroz to neizbežno putovanje, ostali zdravi, srećni, motivisani, gore opisana osoba, sa svojim dnevnim aktivnostima mora mnogo da poradi na sebi kako ne bi pre vremena otišla u servis kao naš lepi jeftini automobil u salonu 🙂 …

Možda ti se svidi