ZDRAVLJE

STOP ALERGIJAMA

5 saveta, kako da izbegnete alergiju

Sa letnjom sezonom su stigle i alergije. Ukoliko ove godine želite da izbegnete napade kašlja i osećaj svraba i peckanja očiju, ili barem da ublažite neprijatne simptome, pročitajte i isprobajte naše savete!

  1. Izbegavajte alergene!

Iako ne možemo ukloniti sve štetne materije iz našeg života, možemo se potruditi, da u što je moguće većoj meri smanjimo njihov broj. Redovno usisavanje, brisanje, kao i pranje ili menjanje tepiha može da pomogne protiv polena, a sredstva za čišćenje i ličnu higijenu i kozmetiku treba zameniti za slične proizvode prirodnog porekla!

  1. Detoksikujte!

Osnova jačanja imuniteta je da iz organizma odstranimo nagomilane toksične materije, zato se svakako isplati vršiti detoksikaciju. U tome nam može efikasno pomoći hlorofil.

  1. Živite životom bez stresa!

Ljudi koji su više izloženi uticaju stresa, podložniji su alergijama. Razlog za to je, što dugotrajna izloženost stresu troši vitamine i minerale u organizmu, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje imunog sistema. U nedostatku istih, dolazi do pada efikasnosti imunog sistema, i tako postaje slabije u odbrani od alergena.

  1. Hranite se zdravo!

Pošto se najveći deo imuniteta vezuje za tanko i debelo crevo, pravilna ishrana može imati ključnu ulogu u prevenciji nastajanja alergija. Velikom broju osoba, koje su već patile od alergija, promena načina ishrane je dovelo do značajnog poboljšanja. Već i nekoliko sitnih koraka može da se pokaže korisnim: treba konzumirati što više svežeg voća i povrća, kao i proizvode koji sadrže probiotike. Prilikom odabira namirnica, takođe treba uzeti u obzir i reakciju između odabranih namirnica i uticaja polena. Konzumiranje određenih namirnica može dovesti do aktiviranja lažne alergijske reakcije na polen, kao na primer u slučaju konzumiranja lubenice i krastavca treba da se paze osobe preosetljive na ambroziju, dok osobe osetljive na polen breze treba da obrate posebnu pažnju na većinu letnjeg sezonskog voća!

  1. Oslonite se i na pomoć dodataka ishrani!

U borbi protiv alergije vam mogu pomoći ne samo vitamini, već i druga blaga prirode. Prema ispitivanjima, uzimanje dnevno 1000 mg vitamina C već nakon 3 dana može značajno samnjiti nivo histamina, odgovornog za pojavu alergijskih reakcija, dok odgovarajući nivo vitamina D može smanjiti rizik od nastajanja alergijskih reakcija.

Prema rezultatima jedne nedavno rađene studije, i noni može biti efikasan kao dopunsko sredstvo u terapijama za tretiranje alergija. U laboratorijskim uslovima, konzumirani sok i ekstrakt lišća nonija je dovodio do značajnog smanjenja reakcije koja se javljala prilikom izloženosti alergenima. Prema naučnicima koji su radili ispitivanje, to dejstvo se ostvaruje zahvaljujući prisustvu ursolične kiseline koja se može naći u noniju ili jabukama, kao i određenim bioflavonoidima, kao što su kaempferol i rutin. Tako da se uz redovnu primenu nonija, može uspešno ublažiti pojava alergijskih reakcija!

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

https://serbia.calivita.com/registration/3817893264

Možda ti se svidi