Uncategorized

ŠTA TREBA DA KORISTIMO ZA HIPERTENZIJU?

Krvni pritisak odgovara snazi kojom krvotok pritiska zidove arterija. Normalan krvni pritisak se kreće oko 120/80. Prvi, veći broj, odnosi se na najveći pritisak koji se dostiže kada se srčani mišić skuplja i pumpa krv u sudove. Niži broj odgovara pritisku za vreme pauze izmedu dva otkucaja srca. Izraz „hipertonija“ koristi se za neobično visok krvni pritisak, koji je opasan, pošto opterećuje srce, bubrege i krvne sudove više nego što treba.
Vremenom ovo opterećenje može da izazove ozbiljna oštećenja organizma i da dovede do otkazivanja rada srca i bubrega ili do moždanog udara. Rizik od smrti usled ranog oboljenja srca, za osobe sa hipertenzijom, duplo je veći nego za osobe koje imaju normalan krvni pritisak. Većina slučajeva visokog krvnog pritiska su kombinacija neuravnoteženog načina ishrane, nedovoljnog kretanja i stresa. To je pritajeno oboljenje. Većina osoba sa hipertenzijom živi bez ikakvih simptoma, čak i ne zna da boluje od visokog krvnog pritiska.
Krvni pritisak treba redovno kontrolisati (najmanje dva puta godišnje), posebno one osobe koje spadaju u rizičnu grupu; npr. gojazne osobe i oni koji se ne kreću dovoljno. Osobe koje imaju bliske rođake koji pate od hipertenzije, treba takođe redovno da kontrolišu krvni pritisak.

Preporučeni način ishrane

Gojazne osobe su podložnije nastanku visokog krvnog pritiska. Oni mogu značajno da poprave stanje ako smanje težinu. Ishrana koja je bogata mastima životinjskog porekla i holesterolom, podiže pritisak, dok ishrana sa biljnim uljima, posebno maslinovo ulje, smanjuje rizik od hipertenzije.
Kod jedne trećine stanovništva, krvni pritisak reaguje osetljivo na rafinisane šećere, a veće količine dijetnih vlakana snižavaju pritisak.
Zato se preporučuje ishrana bogata složenim ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima sa malo rafinisanog šećera. Dodatne količine vlakana u obliku ovsenih ili pšeničnih mekinja mogu da pomognu.
Oko jedne četvrtine sranovništva, ugroženo je solju (natrijumhlorid) koja povećava krvni pritisak. Kada se unose velike količine soli u organizam, to za posledicu ima da u organizmu ostaje više tečnosti. Zbog povećane zapremine krvi, srce i bubrezi moraju da daju veći učinalk, što opet vodi ka hipertenziji. Odrasloj osobi dovoljno je 1/4 kafene kašicice soli na dan, što otprilike odgovara 0,5 grama.U stvarnosti mi konzumiramo u proseku petnaest puta više od te količine. Osobe koje zamene namirnice bogate solju, svežim namirnicama koje su bogate kalijumom (npr. banane i sok od pomorandže) snižavaju na taj način krvni pritisak.
Alkohol takođe doprinosi ovoj bolesti. Osobe sa visolim krvnim pritiskom smele bi da dozvole sebi najviše dva pića u toku dana.

Posebne napomene

– Beli luk ima svojstvo da snižava krvni pritisak. Osobe sa hipertenzijom mogu rešiti problem konzumiranjem belog luka (ili ekstrakt belog luka).
– Prekomerne količine olova i kadmijuma u organizmu, često, u kombinaciji sa niskim vrednostima cinka, mogu da poviše pritisak. Detoksikacija i dodatan unos cinka, može da snizi krvni pritisak kod osoba opterećenih teškim metalima.
– Redovno bavljenje aerobnim sportskim aktivnostima može da snizi hipertenziju i da doprinese da uopšte i ne dođe do te pojave.
– Hronični stres, napetost i strah mogu da podignu krvni pritisak. Autogeni trening, Tai chi, joga i meditacija mogu da pomognu u otklanjanju stresa i normalizovanju pritiska.
– Lekovi za sniženje krvnog pritiska dovode se u vezu sa različitim neželjenim propratnim pojavama: nedostatak minerala, slabost i umor, nesanica, impotencija i depresije. Terapija ishranom i promena životnih navika (smanjenje telesne težine i sport) mogu kod mnogih osoba sa hipertenzijom da smanje potrebne količine lekova, ili čak, da ih učine izlišnim.
Preporučene hranljive supstance kod hipertenzije
Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Kalcijum
1 – 1,5 g
Može značajno da snizi visok krvni pritisak. Nedostatak kalcijuma mnogo je veći faktor rizika za hipertenziju nego slana hrana. Konzumiranje namirnice koje sadrže mnogo kalcijuma (npr. mlečni proizvodi od obranog mleka i zeleno lisnato povrće)
Magnezijum
400 – 600 mg (može da se uzima zajedno sa kalcijumom)
Magnezijum opušta krvne sudove. Nedostatak magnezijuma podiže krvni pritisak i veoma je rasprostranjena pojava u industrijski razvijenim zemljama.
Folna kiselina
1 mg
Vrednovanje rezultata iz Nurses health study pokazalo je smanjen rizik od hipertonije.
Arginin
2 – 4 g
Proširuje krvne sudove. Smanjuje faktor rizika ADMA (asimetrični dimetilarginin).
Taurin
2 – 6 g
Suplementi taurina mogu da smanje hipertenziju.
Koenzim Q10
90 – 120 mg
Snižava previsok krvni pritisak.
Omega 3
masne kiseline
1 – 1,5 g EPA u obliku
kapsula ribljeg ulja
Jedite dva puta nedeljno ribu !!!
Preporučeni preparati kod visokog krvnog pritiska:

Omega 3 Concentrate (100 tableta)
koncentrat omega 3 masnih kiselina poreklom iz ribljeg ulja

Kome preporučujemo riblje ulje ?

Osobama koje se bore sa kardiovaskularnim tegobama i problemima sa krvnim pritiskom, kao i onima koji cene održavanje zdravog i normalnog funkcionisanja ovih organa
Trudnicama i deci mlađeg uzrasta, u cilju pospešivanja normalnog razvoja
Osobama koje žele da pomognu svom telu u borbi protiv zapaljenskih bolesti (npr. upale zglobova)
Osobama koje su na dijeti sa niskim sadržajem masti i dijeti za mršavljenje
Svima koji žele da očuvaju zdravlje svojih očiju i svog nervnog sistema
Riblje ulje u kapsulama Omega 3 koncentrat sadrži visoke količine omega 3 masnih kiselina poreklom iz ribljeg ulja, koje potpomažu održavanje odgovarajućeg nivoa triglicerida i dobrog kardiovaskularnog zdravlja, kao i obezbeđuju dobre moždane funkcije.
Određena istraživanja se bave pitanjem da li postoji veza izmedu načina ishrane i kardiovaskularnih obolenja. Ukoliko postoji kakva je ta veza? Poznata je činjenica da su ove bolesti jedva poznate među eskimima sa Grenlanda, iako je njihova ishrana izuzetno bogata mastima. Kod Eskima zahvaljujući velikom unosu ribe i plodova mora, omega-3 masne kiseline čine čak 13,1% ukupnog sadržaja masti u hrani, čak 10 puta više nego kod stanovništva Srednje Evrope što rezultuje time da je učestalost srčanog infarkta 400 puta manja.

Za optimalnu funkciju nervnog sistema takođe je potrebna velika količina nezasićenih masnih kiselina, pa njihova primena može dovesti do poboljšanja i u slučaju oboljenja nervnog sistema (multipla skleroza, poremećaji pažnje i koncentracije kod dece, depresija).
Esencijalne masne kiseline koje sadrži riblje ulje, odnosno prostaglandini kao antiupalne supstance, delotvorno se primenjuju u tretmanu mnogih hroničnih upala. Tako se kod reumatskih bolesti, nakon višemesečnog uzimanja, znatno smanjuje jutarnja ukočenost i bolovi u zglobovima. Mnogim obolelima od psorijaze, omega-3 je delotvorno sredstvo kojim se postižu značajni pomaci u otklanjanju simptoma bolesti, a pored toga, nezasićene masne kiseline štite kožu i čine je lepšom.
Kod osoba koje redovno uzimaju omega-3, odbrambena sposobnost organizma prema infekcijama je veća, jer ove masne kiseline jačaju imunitet. Novija istraživanja takođe ukazuju na to, da se značajno smanjuje hiperaktivnost i nasilje u školama, dok se istovremeno povećava sposobnost učenja, ukoliko je ishrana dece obogaćena omega 3 masnim kiselinama.
Dopuna ishrane riblje ulje u kapsulama – omega 3 masnim kiselinama smatra se i značajnim delom prevencije malignih bolesti. Šta više, novija istraživanja najavljuju veliku ulogu EPA i DHA masnih kiselina u dopunskoj terapiji malignih oboljenja.
CaliVitin Omega 3 koncentrat obezbeduje visoke količine EPA i DHA u visoko koncentrisanom prečišćeno riblje ulje. Manje kapsule se lakše gutaju i ujedno su prijatnije za korišćenje za decu i starije, pa čak i za trudnice.

NAPOMENA!

Nezasićene masne kiseline su veoma osetljive i podložne su štetnom uticaju slobodnih radikala, i zbog toga se osobama koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina preporučuje i suplementacija antioksidansima.
Sastav:
Visokokoncentrovano riblje ulje 600 mg
EPA (eikozapentainoicna kiselina) 180 mg
DHA (dekozaheksanoicna kiselina) 120 mg
Upotreba: Ukoliko lekar drugačije ne odredi, 1-3 želatinske kapsula dnevno.

Garlic Max (100 softgel kapsula)
ŽELATINSKE KAPSULE SA BELIM LUKOM I PERŠUNOM

Calivita Garlic Max su želatinske kapsule belog luka koje sadrže beli luk i peršun; vekovima uspešno primenjivani u narodnoj medicini, sa širokim spektrom primene, a izbegavajući neprijatne pojave svežeg belog luka (neprijatan miris, gorušica). Kapsule belog luka su pogodne za upotrebu na svakom mestu i u svako vreme. Kapsule belog luka korisne su za imunitet.
Beli luk je začinska biljka, odavno poznata po svome pozitivnom dejstvu na zdravlje. Sadrži preko 200 vrsta biološki aktivnih materija – vitamina, mineralnih materija, aminokiselina i enzima. U mnogim aspektima korisno utiče na funkcionisanje našeg organizma.

Aktivni sastojci Garlic Caps

1000mg Beli luk ekstrakt
175mg Peršun ekstrakt
Kapsule belog luka – Upotreba
2-4 kapsule dnevno

Napomena- Proizvode koji sadrže beli luk je potrebno uzimati sa mnogo vode ili voćnog soka

 Ukoliko još nemate registarsku karticu CaliVite International, a da biste naše vrhunske proizvode mogli da nabavljate po nizoj ceni za 25%, potrebno je uraditi jednu ONLINE REGISTRACIJU na linku :

https://serbia.calivita.com/registration/3817893264

ONLINE kupovina CaliVita proizvoda

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

ONLINE  kupovina za EU

https://natasastamenkovic.calivita.eu/products

Za besplatne konsultacije lekara i njihove preporuke za konzumiranje određenih preparata možete me kontaktirati.