SAVETI

PROGRAM ZA REGULACIJU TELESNE TEŽINE

Program za regulaciju telesne težine  Ishrana u skladu sa krvnom grupom

 

Ovom prilikom želim da posvetim  gojaznosti i regulaciji telesne težine posebnu pažnju, uključujuči i saznanja o uticaju krvne grupe na telesnu težinu i fizičku aktivnost i kontrolisanu upotrebu dodataka ishrani.

 Gojaznost

 • Razlozi za nastanak gojaznosti su mnogobrojni, koliko ima razloga nastanka toliko je i teorija o uzrocima gojaznosti, ali jedno je sigurno, da je to neravnoteža između unete hrane i potrošene energije. Upravo zbog kompleksnog uzroka, veoma je teško oslabiti i održati telesnu težinu (TT).
 • Jedan od presudnih razloga je i nasleđe, odnosno krvna grupa. Ako znamo koja je krvna grupa i hranimo se u skladu sa krvnom grupom, možemo prevenirati gojaznost i sve druge bolesti koje proizilaze iz gojaznosti.
 • Naročito je važno prevenirati tkz. metabolički sindrom, koji proizilazi iz poremećane funkcije insulina, a ispoljava se smanjenom osetljivošću insulinskih receptora, povišenjem nivoa šećera u krvi, koji može dovesti do šećerne bolesti. Javlja se povećanje holesterola, triglicerida, LDL holesterola a smanjuje se HDL. Pojavljuje se gojaznost oko struka i povišen krvni pritisak.
 • Kada je neko gojazan? Onda kada je telesna težina za više od 20% veća od idealne TT.
 • Za praktično izračunavanje i procenu telesne mase najlakše se koristi BMI (body mass index), koji predstavlja količnik između telesne težine u kilogramima i telesne visine izražene u metar na kvadrat.

BMI =telesna težina : telesna visina 2 kg/m2

Tako je prihvaćena skala BMI koji govori o uhranjenosti

 • Manje od 20 = pothranjen
 • 20-25 = idealna telesna težina
 • 25-30 = prekomerna telesna težina
 • 30-40 = gojaznost
 • Više od 40 = ekstremna gojaznost

Ako želite da ostanete zdravi i da imate idealnu telesnu težinu, odnosno da regulišete povećanu telesnu težinu- gojaznost, tada je potrebno:

 1. Doneti odluku o tome da želite da regulišete telesnu težinu.
 2. U toj odluci treba da istrajete.
 3. Osnovno je reformisati ishranu u skladu sa krvnom grupom i voditi računa o količini.
 4. Povećati fizičku aktivnost, obratiti pažnju na fizičku aktivnost, koja odgovara krvnoj grupi.
 5. Koristiti dodtke ishrani koji će pomoći u ostvarivanju cilja – MRŠAVLJENJE.

Dodaci ishrani pomažu da se lakše istraje u procesu mršavljenja. Utiču na osećaj sitosti. Regulišu metabolizam šećera i masti. Podstiču detoksikaciju i termogenezu, što olakšava gubitak viška kilograma. Tim lekara konsultanata Vam pruža pomoć oko izbora suplemenata, praćenja Vašeg zdravstvenog stanja, preporučuje korekcije jelovnika, korekcije dodataka ishrani i sugestije oko fizičke aktivnosti.

 Kada se jednom usvoji način ishrane u skladu sa krvnom grupom, kao i za svaku promenu u načinu života potrebno je tri nedelje da se usvoji, tada ćete bez razmišljanja moći da se hranite u skladu sa krvnom grupom i održavati normalnu telesnu težinu. Kada se postigne željena telesna težina, samo sa ishranom u skladu sa krvnom grupom može održavati idealna telesna težina i delovati preventivno na nastanak onih bolesti koji su specifični za krvnu grupu

Dodaci ishrani koji mogu da pomognu u procesu mršavljenja saznaćete kada me kontaktirate.

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

Možda ti se svidi