ZDRAVLJE

PRIJATELJ NAŠEG SRCA

COENZIM Q10 

Šta je Coenzim Q10 ?

Coenzim Q10 je antioksidant neophodan za ljudski život. To je supstanca,vrlo slična po građi vitaminu E. Neophodan za rad centralnog nervnog sistema,srca,mišića i jedino ga nema u crvenim krvnim zrnima i očnom sočivu..Njega stvara naša jetra do određenog perioda. Što smo stariji pad proizvodnje ovog oksidanta ide i do 80%.Unosimo ga hranom,ali načinom pripreme unosimo jedva 2mg. Njegove rezerve su potrebne za očuvanje energije i mladalačke kondicije.

Posle 30. godine života, već nam je potrebno malo dodatne pomoći

Iako je naš organizam sposoban da samostalno proizvede Q10, nakon 30. godine starosti se smanjuju količine koje se stvaraju. Pored toga, dobro je znati, da pojedini lekovi, kao npr. određeni lekovi za smanjenje nivoa holesterola, lekovi koji se koriste u psihijatriji, sredstva za kontrolisanje aritmije, kao i neki proizvodi korišćeni u slučaju šećerne bolesti, sprečavaju stvaranje koenzima Q10, kao što to inače čini i pušenje. Sa pravilnim načinom ishrane samo delimično možemo pokriti potrebe – pošto se tako, čak i uz unošenje govedine, koja je jedan od najboljih izvora CoQ10, za dobijanje samo 30 mg trebalo pojesti oko kilogram tog mesa, pa baš iz tog razloga se za postizanje maksimalnog učinka i zaštite, kao i za predupređivanje nedostatka istog preporučuje dopuna u vidu dodataK.

Blagotvorna dejstva koenzima Q10

Ima jako antioksidativno dejstvo,

Učestvuje u dnevnim metaboličkim procesima svih ćelija (posebno je bitan za srce I jetru)

Efikasno smanjuje povišeni krvni pritisak

Smanjuje  rizik nastanaka zakrčenja krvnih sudova

Sprečava oksidaciju lošeg holesterola,infrakt

Ima antitumorsku i antialergijsku aktivnost

Reguliše nivo šećera u krvi

Omogućava brži oporavak prilikom šloga

Značajno poboljšanje je pokazao  kod Parkinsonove bolesti

Da li ste već razmišljali o tome,a ako niste pročitajte

– šta se dešava u organizmu, unutar Vaših ćelija, kada se osećate puni snage ili baš suprotno, izuzetno umornim? pa, opisivanje celog procesa bi bilo jako teško, ali sigurno je, da naše ćelije vredno rade bez prestanka čak i u trenucima naše najveće iscrpljenosti: sagorevaju energiju, skladište, ponovo se izgrađuju, stvaraju enzime, belančevine i masne kiseline.

Za taj izuzetno važan proces je neophodno prisustvo određenih vrsta molekula, kao na primer koenzim-Q10, ili ti skraćeno CoQ10. Ova malena molekula je apsolutno neophodna za nas: ne samo što učestvuje u procesima izgradnje skladišta energije ćelija, već je istovremeno i izuzetno delotvoran antioksidant, koji štiti naše ćelije od dejstva slobodnih radikala.

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

https://natasastamenkovic.calivita.eu/products

 https://serbia.calivita.com/registration/3817893264

Možda ti se svidi