SAVETI

PREVENCIJA LETNJIH STOMAČNIH TEGOBA

Crevne infekcije u letnjem periodu su jako česte. Visoke temperature tokom leta pogoduju pojavi infekcija – kako virusnih tako i bakterijskih. Između 20 i 50% ljudi bude pogođeno nekim oblikom stomačnih tegoba, posebno na putovanjima. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi ili paraziti i toksini koje oni proizvode. Za njihovu prevenciju i ublažavanje tegoba je neophodna i sve se više preporučuje upotreba pro[1]biotika i prebiotika.

Najčešće se javljaju konzumiranjem kontaminirane hrane, vode ili zbog direktnog kontakta sa bolesnim osobama. Prenose se i prljavim rukama. Posledice infekcije su povraćanje i dijareja. Podjednako su joj podložna deca i odrasli. Najčešće ih izazivaju virusi, bakterije i njihovi toksini. Moramo biti svesni da je aktuelni korona virus (COVID-19), postao realnost u kojoj živimo i koja zahteva dodatan oprez i leti, a znamo da i on može da izaziva stomačne tegobe. Immun-virex je naš dugo očekivani, izuzetno kvalitetan suplement, koji treba da imamo u kućnoj apoteci. Dakle, u letnjem periodu, za prevenciju i predupređivanje letnjih sto[1]mačnih tegoba, obavezno treba da imamo jedan od probiti[1]ka/sinbiotika i ImmunVirex kap.

O probioticima se već mnogo pisalo. Međutim viši nivo zaštite zdravlja organa za varenje ali i čitavog organizma pruža kombinacija probiotika i prebiotika koja predstavlja nove proizvode koji se nazivaju sinbiotici. CaliVita International u svojoj paleti proizvoda ima tri sinbiotika: Ac Zymes Plus kapsule, Probio Balance žvakajuće tablete i Acidophilus With Psilium kapsule.

Značaj probiotika- iz creva je što proizvode colicin nepovoljan za razvoj patogena:

1. Štite naš organizam od infekcija i autoimunih bolesti.

2. Pomažu rad creva i apsorpciju hranljivih materija: prerađuju vlakana da bi se mogla apsorbovati, stvaraju vitamine B i K iz hrane, pomažu varenje mleka, učestvuju u razgradnji i apsorpciji lekova.

3. Pomažu obnavljanje crevne flore posle lečenja antibioticima i zapaljenja.

4. Najnoviji dokazi: utiču na naš mozak i ponašanje (mikrobiom-geni koje nose).

Značaj prebiotika- Uglavnom su to složeni ugljeni hidrati, čist inulin iz cikorije, psilijumska vlakna iz tropske bokvice i drugi oligopolisaharidi (OPC) koji nesvareni od strane naših probavnih enzima stignu u debelo crevo.

Značaj sinbiotika – kombinacija probiotika i prebio- tika Sinbiotici inhibiraju upalne i kancerogene procese (GABA), ublažavaju/uklanjaju znake hiperaktivnosti i prenadraženost. Posebno bih naglasila njihov značaj u obnavljanju crevne sluzokože kod sindroma iritabilnog kolona (prenadraženih creva), Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, enterokolitisa, antibiot[1]ske i cistostatske terapije, zračenja, odnosno preventivno i kurativno delovanje kod svih stomačnih, ali i svih ostalih tegoba.

Kada i koliko dugo treba da koristimo probiotike i prebiotike?

Uobičajeno je da se koriste pre jela, međutim kvalitetni probiotici koje proizvodi CaliVita International mogu da se koriste i posle jela. Za vreme antibiotske terapije, treba ih uzimati dva sata pre, ili 2 sata posle konzumiranja antibiotika.

Preko ovog linka možete sebi obezbediti Calivitine proizvode sa popustom od 25%

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

Link za EU

https://natasastamenkovic.calivita.eu/products

 

 

Možda ti se svidi