ZDRAVLJE

Nesmotrenost čoveka prema prirodi

Zbog čega nam tako često nedostaju mnogi hranljivi sastojci?

Jedan od ozbiljnijih razloga jeste činjenica da se odlučujemo za pogrešne namirnice. Dve trećine prosečne ishrane čine rafinisano brašno, šećer i masnoće, svi lišeni vitamina i minerala. Rafinisanjem i preradom namirnica često se uklanja i do 80 odsto njihovog prirodnog sadržaja hranljivih sastojaka.

Na primer, rafinisanjem (prečišćavanjem) brašna uklanja se 98 odsto hroma i 78 odsto cinka 32 Međutim, čak ni integralne namirnice, više nisu tako integralne” kao što su nekad bile. U nekim pomorandžama nema ni traga vitaminu C! Porcija od 100 grama integralnog brašn može da sadrži svega 0,3 mg viamina B5, što je samo zanemarljivi delić optimalnog unosa koji iznosi 50-100mg. Katkada su ovako niski nivoi posledica skladištenja. Hrana naših dana očigledno nije tako sveža kao ona koju su jeli naši prašumski preci. Moderne poljoprivredne tehnike su u velikoj meri odgovorne za to. Hranljive sastojke koji su nam potrebni dobijamo od biljaka, ili životinja, koje su se takođe hranile biljkama.

Biljke proizvode vitamine, pod uslovom da su unele odgovarajuće elemente iz tla, uključujući i minerale. Minerali iz tla’ potiču iz stena smrvljenih tokom ledenog doba, vulkanskih erupcija ili nekih drugih geoloških dešavanja, tako da je njihova zaliha ograničena.
Savremene poljoprivredne metode su nam omogućile da obrađujemo zemlju u većoj meri nego što ona stvarno može da podnese, kako bismo maksimizovali proizvodnju hrane i profit koji ta proizvodnja donosi, ne dajući joj ništa zauzvrat.

Da bi stvari bilę još gore, hemijska đubriva sadrže hemikalije koje vezuju minerale kao što je cink i na taj način ne dozvoljavaju biljkama da ih apsorbuju. Zagađenje, kao što su kisele kiše, ima isti efekat. Budući da nedostatak ovih minerala ne utiče na rast biljaka – već isključivo na njihove dijetetske vrednosti – poljoprivrednici nemaju finansijskog interesa da remineralizuju zemljište. ZÞog svega ovoga, današnja šargarepa i ne liči na onu koju su grickali naši preci, premda su boja i oblik možda i ostali isti.

Namirnice gajene uz pomoć organskih metoda koje ne predviđaju upotrebu hemijskih đubriva već, umesto toga, dodavanje minerala u zemljište, imaju stoga i veći sadržaj hranljivih sastojaka.

Možda ti se svidi