SAVETI

Najčešće greške koje ljudi prave sa zdravljem

Oni koji su već ušli u te neke srednje godine, kažu da se odgovornosti gomilaju, veze sa bliskim ljudima zapostavljaju, a ignorišu mogućnosti koje se možda više nikad neće ukazati… To su godine života mnogi smatraju pravim dobom kada treba da se smire i srede svoj život. Oni koji su već ušli u te godine, kažu da se odgovornosti gomilaju, veze sa bliskim ljudima zapostavljaju, a ignorišu mogućnosti koje se možda više nikad neće ukazati.

Evo koje su:

1. Prestaju da teže boljim životnim rešenjima. Osobe u dvadesetim često pristanu da rade neki posao koji im možda ne odgovara, kako bi imali stalan priliv novca, ali pre nego što toga postanu svesni, taj posao postane njihova karijera. Jedna od najvećih grešaka koju čovek može da učini jeste da odabere sigurnost umesto zadovoljstva. Ako ste ikad želeli da pokrenete sopstveni biznis ili barem samostalni projekat, to će s vremenom biti sve manje izvodljivo.

2. Više se posvećuju karijeri nego porodici i prijateljima. “Nemojte samo raditi. Pravite uspomene. Što ste stariji, to će vam biti teže da ostvarite duboke veze s drugim ljudima. Negujte, zato, one koje ste izgradili kao mladi”, kaže dizajner Microsofta Majkl Dorijan Bah, koji se sada nalazi u tridesetim.

3. Zapostavljaju zdravlje. Bah piše i da trka za napredovanjem u karijeri može da ostavi posledice i na zdravlje. “Budite zdravi. To treba da vam je prioritet. Nemojte ući u tridesete tromi i umorni. To je glupo. Razvijte naviku da redovno vežbate i uživajte u svojoj pokretljivosti dok ste mladi”, kaže on.

4. Propuštaju šansu da imaju decu. Alison Vajtmajer, izvršna direktorka jedne kompanije, podelila je s forumom intimnu priču o tome kako u tridesetim nije mnogo razmišljala o majčinstvu i odabrala nove mogućnosti u karijeri, umesto da rodi dete. Godinama kasnije, nakon neuspelih pokušaja da zatrudni i razvoda koji je usledio, ponovo se udala i rodila bebu u 43. godini. Kaže da sada uviđa da osoba nikad nije spremna da ima dete, pa bi najbolje bilo, ukoliko želite bebu, da je rodite pre nego što bude prekasno.

5. Ne provodite dovoljno vremena sa roditeljima. Preduzetnik i bloger Džejms Altušer (46) pisao je o veoma bolnoj uspomeni za njega. “Kada sam imao 34 godine, spustio sam slušalicu ocu u žaru svađe i nikad mu se više nisam javio. Šest meseci kasnije imao je moždani udar i umro je. Nedelju dana pre toga, poslao mi je mejl, ali mu ja nisam odgovorio. Tata, žao mi je”. U gomili obaveza, desi se da zaboravite da i vaši roditelji stare. Nemojte ih uzimati zdravo za gotovo.

6. Ne prave finansijske osnove za budućnost. Altušer je pisao i o tome koliko puta je u tridesetim praktično sav svoj novac stavljao na kocku u poslovnim avanturama i sve gubio. Sada dobro stoji, ali svoje ranije neuspehe smatra posledicom nesmotrenosti. Kako vaše obaveze rastu, morate imati u vidu da treba štedeti novac, jer će u četrdesetim to biti mnogo teže.

7. Prestaju da se zabavljaju. To što više niste u dvadesetim godinama, ne znači da treba da prestanete da uživate u životu. Bah kaže da je proveo pola svog odraslog doba jureći novac, a to ga je samo činilo nesrećnijim. Izlazite sa voljenom osobom i prijateljima, vodite decu na izlete ili putovanja, posećujte koncerte i ne zaboravite da vam novac neće ništa vredeti, ako se osećate loše.

Možda ti se svidi