SPORT

Kada su deca spremna da se bave sportom

Već sa tri ili četiri godine vaš mališan može početi da vežba, da se igra i druži u školicama sporta, tako će kad pođe u školu već biti spreman za neke sportske aktivnosti.

Sportska takmičenja i uspesi naših sportista kod dece bude želju da se i sama bave sportom, a kod roditelja ambiciju da jednog dana i njihovo dete donese kući medalju kojom će se oni ponositi.  Aktuelni  sportski šampioni često utiču na izbor sporta kod dece.  Mnoga deca žele  da postanu oni.  Lepo je imati san,ali nije svaki put dostižan.U nekim momentima dolazi i do razočarenja.

Kroz detinjstvo dete treba da stiče navike i gradi ljubav prema sportu

Da bi se dete bavilo sportskom aktivnošću  potrebno je da ima dovoljnu koncentraciju i pažnju na treningu. Vrlo je bitno uticati na razvoj koordinacije i pojedinih motoričkih sposobnosti. Deca u tom periodu s lakoćom i velikim interesovanjem usvajaju nove veštine. Mališane motivišu roditelji, trener, ali i celo njihovo okruženje i zato je bitno da svi u tome budu složni.

Greške roditelja

Najčešća greška roditelja je rano usmeravanje deteta baš na određen sport jer veruju da će njegovi rezultati biti bolji ako ranije počne da ga trenira. Velika greška. Dete ne dobija dobru motoričku bazu, koja je neophodna za postizanje maksimalnih rezultata kasnije, u periodu sportske zrelosti.

Savet budućim roditeljima svojh mališana

Mališani će najlakše zavoleti sport kroz hodanje, trčanje, skakanje, plivanje i sve druge prirodne oblike kretanja. Dete u ranom detinjstvu treba da promeni što više sportova zbog motorike, koordinacije pokreta i zbog pronalaženja svog budućeg sporta gde će pokazivati svoj talenat, sposobnost i kasnije uspeh. Deca se na taj način socijalizuju i razvijaju interesovanje i ljubav prema sportu.

https://natasastamenkovic.calivita.rs/

 

 

 

Možda ti se svidi